GearForFly

Club members login

 USA    You Tube  Stenar trgovina  Krokar Condor liga logo

Zdravo, Odločil sem se, da na hitro opišem, kako sem preživel tri dneve prvomajskih praznikov. Verjetno bo ideja o aktivnem oddihu na Krku še koga zanimala.

Zdravo,

Odločil sem se, da na hitro opišem, kako sem preživel tri dneve prvomajskih praznikov. Verjetno bo ideja o aktivnem oddihu na Krku še koga zanimala.

Skratka, ker obljuba dela dolg in sem nekoč obljubil kolegu, da se mu pridružim pri plezariji so bili prvomajski prazniki kot nalašč za en kratek skok na krajši oddih, ker pa zadnje čase resnično premalo letim, sem v prtljažnik vrgel še padalsko opremo.

Sprva smo odhod predvidevali v petek 27.04.2012, a smo ga prestavili na naslednji dan, soboto. Ob 4:00 zjutraj sem se sam odpravil na pot proti Ajdovščini, kjer sem uro kasneje pobral kolega in kolegico. Po vsem, kar imajo dekleta za opravit preden kam gredo smo se nazadnje le odpravili na pot.

Pot smo brez kakšnih zastojev prevozili gladko in bili ob desetih že na parkirišču plezališča Portafortuna. Ker je zunaj pripekalo smo pobrali vse, kar smo imeli užitnega in se z dvema 5L sodčkoma piva pod ramami in pašto odpravili v breg cca. 20 minut oddaljene stene J Mogoče smo komu izgledali kot pribežniki z romunskimi koreninami, a po dolgem plezalnem dnevu je tisto pivce tako lepo steklo po grlu, da smo pri ostalih videli le še zavist ;) No? omeniti velja, da nismo ravno pretiravali, saj smo morali najti še apartma, prav tako pa je bilo pred nami še cca 15 km vožnje do Baške, kjer smo si planirali postaviti štab. Prvi dan smo tako v steni vztrajali vse do pete ure popoldan. Na čas prebit v steni smo postali pozorni šele, ko smo en drugega občudovali v rdečih tonih, ter kolegu prisodili nadimek ?Hellboy? J

V Baški smo s pomočjo turistične agencije kmalu našli apartma ? 50?/nočitev v flatu za 4 osebe (spalnica + zložljiv kavč).

Naslednji dan smo po jutranji kavi skočili do Bunculuke ? obmorskega plezališča ob FKK kampu. Iskali in našli smo plezališče, kjer bi si lahko malce oddahnili in v umirjenem tempu plezali.

?.

Po dveh urah plezanje, ko je ura odbila eno, sem pograbil ključe od avta in odhitel skozi kamp do avta, ki smo ga pustili pred kampom (večje parkirišče). Natovoril sem si nahrbtnik in se podal po cesti do križišča, kjer cesta zavije proti cerkvi Sv. Ivana (izhodišče za pot na štart je praviloma prav parkirišče pred cerkvijo, a sem avto raje pustil pred FKK kampom in v bližino skril ključe ? kolegi pa to?). Ne bom omenjal, da sem pešačil kot nor in vmes spustil kakšno grdo čez Hrgo in tistih njegovih 30 minut, a vseeno tempa nisem umirjal, temveč le še stopnjeval. Dan je šel h koncu, meni se je pa vedno bolj mudilo. Vmes sem narajmal kar nekaj turistov, ki so bili navdušeni nad menoj. En za drugim so mi zatrjevali, da je le še 10 minut do vrha J.         
Koordinate, ki mi jih je poslal Kristjan Smokvina (44.9828N 14.75684 E) nisem mogel uporabit, nakar sem po nekaj lutanja po kot britev ostrih skalah končno za zidcem zagledal travo. Celoten podvig dostopa do štarta je zgledal nekako tako, da sem zmaknil bodečo žico, na zid postavil padalo, se splazil pod žico na zid, žico nazaj namontiral in s padalom na ramah skočil na drugo stran.

Sam štart je bil urejen z izjemo določenih skalc, ki so padalu nevarno kukale ven iz zemlje. Po celotni pripravi ob cca. 15:00 stojim na štartu ? pol ure prepozen (po navodilu Kristjana bi moral štartati ob 13:30 ? 14:30). Vseeno se podam v zrak in kaj kmalu se borim z majhnimi balončki, cca 200m nad mano pa veselo sukata dva jastreba. Žal moji balončki že obupujejo, s tem pa tudi cota odpoveduje in gre v pristanek na večji parking nad mestom (razlog: ni se mi dalo spet celo večnost nosit padala vso pot s plaže).

Celoten polet je trajal 8 minut, a menim, da se bom vseeno še vrnil. Takrat bom šel letet na burin, ko bom lahko na nasprotnem bregu nasukal na 2000+m in v ?dlan prijel cel otok Krk? ;)

?.

Naslednji dan smo obiskali še plezališče Belove stene in tam ponovno prebili 7 ur v edinem sektorju, ki se je cel dan skrival v senci.  

Še nekaj o sami skali. Ne vem koliko vas je tu športnih plezalcev, a Baška s svojimi okoliškimi skalami nudi lepe in raznolike smeri tako po težavnosti, kot po dolžini. Skala je hrapava in le ob morju malce spolzka, saj občuti zob morja in njegove slane vode.

Po treh dneh aktivne plezarije, letenja in kopanja v mrzli vodi smo potegnili še črto pod stroški. Upoštevajoč vse stroške (skupaj z vso pijačo in eno večerjo) nas je po glavi stalo cca 110?.

 

Topo guides (plezanje):

http://www.climbinbaska.com/?page_id=124

 

Letenje:

http://www.pjkflumen.org/index.php?view=article&catid=1%3Astartevi&id=88%3Abaska-i-letenje-u-baskoj&format=pdf&option=com_content&Itemid=7&lang=en

 

SLO USA

Vremenske postaje

Ratitovec 031/712-306
Jamnik 031/861-082